Clicky


Kritiek ambtenaren op nieuw ministeriegebouw

Kritiek ambtenaren op nieuw ministeriegebouw
13-06-2018 10:03 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Te weinig werkplekken, een gebrek aan privacy, en een slechte sfeer. Het zijn slechts enkele van de vele genoemde klachten over de Rijnstraat 8, het overheidsgebouw in Den Haag waar sinds eind vorig jaar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat in zijn gehuisvest.

Het Center for People and Buildings deed van augustus 2017 tot maart dit jaar onderzoek naar het gebouw, dat ruim 3000 werkplekken telt, voor zo’n 6000 werknemers. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek zitten in het pand.

Het idee voor het gebouw was dat mensen vaker voor flexwerken zouden kiezen, bijvoorbeeld vanuit huis. Hier vloeit ook meteen een van de meest gehoorde klachten uit voort: de drukte.

Vooral op maandag, dinsdag en donderdag is het dringen geblazen, en na 8.30 uur is het lastig een werkplek te vinden bij collega’s in de buurt. "Krapte leidt tot ‘handdoekjes leggen', waardoor werkplekken niet beschikbaar zijn en schaarste wordt ervaren’’, schrijven de onderzoekers.

Het gebouw won vorig jaar een architectuurprijs, iets wat bij de werknemers alleen maar meer hoon en ergernis oplevert. Mooi ogende zaken als doorzichtige halve bollen aan de muur die fungeren als telefoonplek ("gesprekken zijn gewoon te volgen''), en lage bankjes ("zitting te diep en rugleuning te laag'') zijn verre van praktisch. "Een van de leidinggevenden, die weet wat het is om rugklachten te hebben, zegt zijn medewerkers te hebben verboden om op deze bankjes te werken’’, staat in het rapport.