Clicky


Beschoten Delftse zaken tijdelijk dicht

Beschoten Delftse zaken tijdelijk dicht
12-06-2018 18:12 | Binnenland | auteur ANP

DELFT - De Delftse sieradenwinkel en horecazaak die in de nacht van maandag op dinsdag werden beschoten, gaan voor maximaal twee weken dicht. Dat heeft burgemeester Marja van Bijsterveldt dinsdag laten weten. "De sluiting is uit voorzorg. Eerst moet de rust terugkeren.''

Het is het derde schietincident in twee maanden tijd in de Delftse binnenstad. Begin mei werden al een coffeeshop en een zonnestudio in de Peperstraat onder vuur genomen. In alle gevallen zijn vermoedelijk automatische wapens gebruikt door de dader of daders. Ook raakte een voorbijganger gewond toen een handgranaat ontplofte.

Van Bijsterveldt noemt de sluiting van de twee panden een dilemma. 'Mogelijk is sluiting van een zaak juist het doel van de geweldpleging'', opperde ze. "Maar onderzoek vergt rust en je moet er niet aan denken dat onschuldigen de dupe worden.'' In de uitgaansbuurt hangen veel camera's, waarvan de beelden worden bekeken.

Dinsdagochtend vroeg waren zaken aan de Molslaan en de Beestenmarkt het doelwit. "Er zijn geen gewonden gevallen. Hoe groot de materiële schade is, is nog niet duidelijk'', zei de burgemeester die de locaties heeft bezocht. "Natuurlijk is er veel bezorgdheid, niet alleen bij de eigenaren, maar ook bij omwonenden en ondernemers. Naast bezorgdheid leven er veel vragen. De politie houdt de komende tijd extra surveillances.''

Van Bijsterveldt heeft contact gelegd met collega's in andere gemeenten. Welke dat zijn, dat zei ze niet. "Ik wil weten wat zij tegen dit soort incidenten doen. Is het een nieuwe vorm van chantage?'' In Amsterdam (Suzy Wong) en Rotterdam (Club BLU) werden onlangs horecazaken beschoten.