Clicky


Agnes Jongerius: Chauffeurs doodop door Europees Mobiliteitspakket

Agnes Jongerius: Chauffeurs doodop door Europees Mobiliteitspakket
12-06-2018 17:22 | Politiek | auteur Redactie [FE]

STRAATSBURG - “Dit voorstel gaat slecht uitpakken voor de chauffeurs van vrachtwagens en bussen. Ze moeten langer achtereen werken en de rusttijden komen onder druk te staan. Dat is slecht voor hun eigen gezondheid en voor de veiligheid van alle weggebruikers.” Dat zei Europarlementariër Agnes Jongerius tijdens een persconferentie over het Europees Mobiliteitspakket in Straatsburg.

“Het voorstel van rapporteur Wim van de Camp (CDA) gaat de werkzaamheden van chauffeurs verder flexibiliseren. Als hij zijn zin krijgt kunnen chauffeurs straks drie lange werkweken van zes dagen achter elkaar rijden, met slechts twee keer 24 uur rust tussendoor. Aan het eind van de rit zijn chauffeurs doodop en kan het tot gevaarlijke situaties op de weg leiden.”

“Daarnaast blijft oneerlijke concurrentie op loonkosten en arbeidsvoorwaarden in de vervoerssector bestaan, want ze zijn uitgezonderd van de nieuwe detacheringsrichtlijn. Hierdoor kunnen Oost-Europese ondernemers straks toch weer voor lage lonen in Nederland en Duitsland gaan rijden en daar moet juist een einde aan komen. ”

“Chauffeurs verdienen rust, chauffeurs verdienen een eerlijk salaris en chauffeurs verdienen dezelfde arbeidsvoorwaarden, zij mogen niet worden afgescheept.”

Donderdag wordt er gestemd over het mobiliteitspakket. De lidstaten hebben nog geen standpunt ingenomen.