Transport Online - Waarschuwingssysteem EU voor risicovluchten

Waarschuwingssysteem EU voor risicovluchten

Waarschuwingssysteem EU voor risicovluchten
12-06-2018 14:08 | Algemeen | auteur ANP

STRAATSBURG - Het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) gaat alle luchtvaartmaatschappijen in de EU-lidstaten voortaan adviseren over vliegen over een conflictgebied. Nu gebeurt dat nog op nationaal niveau. Daardoor kan het voorkomen dat de ene maatschappij een bepaalde vliegroute mijdt en de andere niet. Het Europees Parlement stemde dinsdag met ruime meerderheid (558 tegen 71) in met wetgeving hierover.

Rampen als die met vlucht MH17 kunnen hiermee mogelijk worden voorkomen, aldus D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Hij benadrukt dat Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten wel beter moeten gaan samenwerken en informatie delen met EASA.

Toen vlucht MH17 werd neergehaald boven Oekraïne vlogen sommige maatschappijen op basis van informatie van nationale inlichtingendiensten al niet meer boven dat land. Ook nu zijn er nog verschillen. Zo besloot Air France niet meer in de buurt van Noord-Korea te vliegen terwijl de Franse inlichtingendienst informatie daarover niet breder deelde, aldus Van Miltenburg. "Dat is onwenselijk en verwarrend. Alle Europese maatschappijen moeten beschikken over dezelfde informatie en zo nodig teruggefloten kunnen worden als ze toch voor een gevaarlijke vliegroute kiezen.’’Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,644
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions