Clicky


Kernreactor Doel 4 bij Antwerpen weer opgestart

Kernreactor Doel 4 bij Antwerpen weer opgestart
11-06-2018 17:18 | Buitenland | auteur ANP

DOEL - De Belgische kernreactor Doel 4 bij Antwerpen, die sinds zaterdagavond stillag door een storing in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale, is opnieuw opgestart. Na het doorlopen van een testprogramma werd de reactor dicht bij de Nederlandse grens maandagmiddag weer aan het stroomnet gekoppeld. Volgens een woordvoerster van uitbater Engie Electrabel wordt het vermogen geleidelijk opgevoerd en draait de reactor vanavond weer op volle kracht.

De reactor werd zaterdag na een technisch defect automatisch uitgeschakeld. Een woordvoerder van FANC, de Belgische toezichthouder op kerncentrales, zegt dat "het incident weinig voorstelt'' en er door de storing geen gevaar voor de omgeving en de bevolking was.

Het gebeurt wel vaker dat reactoren in Doel of Tihange, de andere kerncentrale in België, zonder vooraankondiging worden stilgelegd. In buurlanden is veel bezorgdheid over de veiligheid. Belgische kernenergiecentrales zijn in binnen- en buitenland omstreden door hun ouderdom en mankementen.