Transport Online - Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren

Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren

Opnieuw fipronil in Nederlandse eieren
08-06-2018 19:55 | Gezondheid | auteur ANP

HANNOVER - In Nederlandse eieren zijn opnieuw sporen gevonden van de omstreden insecticide fipronil. Dat heeft de dienst voedselveiligheid en consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Nedersaksen vrijdag bekendgemaakt. De eieren zijn geleverd door een biologisch pluimveebedrijf uit Nederland en worden uit de handel gehaald. De Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht.

Tests in de regio Vechta hebben een verhoogde concentratie fipronil aangetoond. Zoals het ernaar uitziet bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het gebruik van fipronil bij dieren die gebruikt worden in de voedselindustrie is in de EU verboden. Vorig jaren kwamen onder meer in Nederland en Duitsland fipronileieren op de markt. Sindsdien wordt er streng gecontroleerd en onderzoek gedaan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er af en toe nog fipronil wordt aangetroffen in Nederlandse eieren. Het gaat om ,,naijlen'' van het fipronilschandaal van vorig jaar. In stallen komt soms nog wat fipronil voor en dat kan in de eieren terechtkomen. Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat fipronil weer op grote schaal wordt gebruikt. "Daar is de sector op teruggekomen'', aldus een woordvoerder van de dienst.

Fipronil werd gebruikt om bloedluizen bij leghennen te doden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,669
Diesel1,281

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions