Clicky


OM bekijkt gevolgen voor strafzaak lekken

OM bekijkt gevolgen voor strafzaak lekken
08-06-2018 16:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn van het opvragen van belgegevens van een journalist voor de strafzaak tegen twee verdachten. Justitie verdenkt de twee van het lekken van informatie rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch.

De politie wilde achterhalen met wie de journalist van het Brabants Dagblad had gebeld, in het onderzoek naar wie informatie naar de krant heeft gelekt over burgemeesterskandidaten. Zijn belgegevens werden opgevraagd zonder de vereiste toestemming van de hoofdofficier van justitie en de top van het OM.

Het vermoeden bestaat dat raadslid Sjef van Creij als lid van de vertrouwenscommissie de naam van de kandidaten en sollicitanten naar toenmalig wethouder Jos van Son heeft doorgespeeld, die op zijn beurt de krant tipte. Van Creij en Van Son worden beiden verdacht van het schenden van hun ambtsgeheim.

De advocaten van beide verdachten kunnen nog niet zeggen of ze ernstige consequenties verbinden aan het misbruik van de opsporingsbevoegdheden. "Of het gevolgen heeft, moet wat mij betreft nog worden uitgezocht'', aldus advocate Esther Vroegh van oud-wethouder Van Son. "Het is te vroeg om daar iets over te zeggen'', reageerde raadsman Rob van Huijgevoort van het verdachte raadslid.

Vroegh zegt dat ze nog niet goed kan beoordelen of de telefoongegevens van de journalist een essentiële rol hebben gespeeld in het onderzoek naar de verdachten.