Clicky

 
Transport Online - 'Europa helpt de Nederlandse transportsector om zeep'

'Europa helpt de Nederlandse transportsector om zeep'

'Europa helpt de Nederlandse transportsector om zeep'
08-06-2018 13:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De FNV roept Europarlementariërs op om niet akkoord te gaan met nieuwe voorstellen voor de transport- en toersector. De voorstellen worden maandag besproken in het Europees Parlement. Zolang er een ongelijk speelveld is in het Europese wegvervoer, doet FNV er alles aan om verdere liberalisering tegen te gaan.

Dit stelt FNV in reactie op de plannen van de EU voor aanpassing van de zogenoemde Mobility Package, een pakket maatregelen voor de Europese transportsector. Vreemd genoeg is het een Nederlander, Wim van de Camp, die in Europees verband nieuwe regels voorstelt, of beter een gebrek daaraan.

Afslag naar de afgrond

"Dit is de afslag naar de afgrond. Als die absurde verruimingen van de regels worden aangenomen, betekent dat de dood van de Nederlandse transportsector", zegt Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek.

De nieuwe voorstellen betekenen dat goedkope Oost-Europese chauffeurs in Nederland mogen werken tegen het loon dat ze in hun eigen land verdienen, in plaats van het loon dat in Nederland in de cao is afgesproken. Ook betekenen de plannen een fors hogere belasting van chauffeurs. Het aantal aaneengesloten werkdagen en werkuren wordt verhoogd, de rusttijden worden verder verkort en chauffeurs moeten vaker op parkeerplaatsen overnachten.

Brigitta Paas, bestuurder FNV Toer: "Met deze voorstellen brengt Europa de slavernij terug in de sector Toer. De voorstellen ondermijnen het beroep. De veiligheid op de weg én de veiligheid van chauffeurs en passagiers komt met deze voorstellen ernstig in gevaar. We zijn faliekant tegen!"

Ook werkgeversorganisatie TLN is tegen verruiming van de Europese regelgeving. Eerder deze week zondt FNV samen met TLN een position paper naar het Nederlandse parlement, voorafgaand aan de bespreking van dit onderwerp in de Tweede Kamer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,130
Diesel1,748

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions