Clicky


Brussel doet invallen in chemiesector

 Brussel doet invallen in chemiesector
08-06-2018 11:25 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie is een mogelijk kartel in de chemiesector op het spoor. Deze week hebben inspecteurs uit Brussel samen met nationale toezichthouders invallen gedaan bij meerdere Europese bedrijven die actief zijn met zogeheten styreen monomeren of de inkoop daarvan.

De Europese Commissie zegt zorgen te hebben dat partijen in de branche de concurrentieregels hebben overtreden. Styreen monomeren zijn chemische producten die als basismateriaal worden gebruikt voor bijvoorbeeld plastic, rubber en latex.

Nederland kent met bedrijven als AkzoNobel en DSM een relatief grote chemische industrie. Het is niet bekend of er ook Nederlandse ondernemingen onder de loep worden genomen. Brussel noemt geen namen van landen of bedrijven.

De toezichthouder die hier in Nederland over gaat is de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar die weigert commentaar te geven. DSM zegt in ieder geval niet betrokken te zijn bij het onderzoek. Volgens een woordvoerster is het bedrijf ook niet actief met styreen monomeren. Andere mogelijk betrokken partijen hebben nog niet gereageerd.