Clicky


Defensie maakt excuses om chroom-6

Defensie maakt excuses om chroom-6
04-06-2018 13:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie erkent dat er fouten zijn gemaakt met het werken met chroom-6 en biedt excuses aan alle (oud-)medewerkers die daardoor schade hebben geleden of lijden. "Defensie is tekortgeschoten. Dat spijt mij. Maar ik kan dat niet terugdraaien'', zei staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) bij de presentatie van een rapport over de kwestie. Het ministerie neemt alle aanbevelingen over.

Zo komt er een collectieve schaderegeling. Betrokkenen kunnen aanspraak maken op bedragen tussen de 5000 en 40.000 euro netto. Daarbovenop kunnen betrokkenen of hun nabestaanden een eenmalige uitkering krijgen van 3850 euro.

"De excuses zijn essentieel voor de mensen die ziek zijn geworden", aldus Jean Debie van vakbond VBM. De schaderegeling is opgesteld in overleg met de vakbonden. Volgens Ruud Vreeman, die de commissie voorzit die het onderzoek begeleidde, is "de erkenning voor de mensen heel belangrijk".

Defensie wist al decennia van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar werknemers en bedrijfsartsen kregen dit niet te horen. Ook voldeden werkplekken niet aan de regels. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen (POMS-locaties) waar Amerikaans materieel werd onderhouden.

Tussen 1984 en 2006 werd daar gewerkt met de kankerverwekkende chroom-6-verf, die roestvorming tegengaat. Volgens de onderzoekers verschilt de blootstelling aan het spul per functie en per persoon. Van een aantal ziektes (waaronder long-, neus-, bijholte- en maagkanker, astma en sommige chronische longziektes) is wetenschappelijk bewezen dat ze kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan chroom-6.

(Oud-)medewerkers die met een zekere mate van waarschijnlijkheid ziek zijn geworden door chroom-6, kunnen Defensie aansprakelijk stellen, aldus Vreeman. Het gaat dan vooral om technisch personeel. Hoeveel mensen een vergoeding kunnen krijgen is niet bekend. Bij de POMS-locaties hebben 2000 tot 3000 mensen gewerkt.

Later komt het RIVM ook nog met rapporten over blootstelling aan coatings (CARC) en chroomverf op andere Defensielocaties. Dat onderzoek moet volgend jaar klaar zijn.