Clicky


Nieuwe koelcontainers Chiquita maken langer transport mogelijk

Nieuwe koelcontainers Chiquita maken langer transport mogelijk
31-05-2018 16:28 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GORINCHEM - Chiquita investeert in nieuwe koelcontainers met CA-technologie waarmee bananen tot 45 dagen lang getransporteerd kunnen worden, zonder overrijp te worden of aan kwaliteit in te boeten. Hierdoor bereiken ze hun bestemming in optimale conditie.

Een van de belangrijkste manieren voor Chiquita om energie te besparen en duurzaamheid te verbeteren, is het vernieuwen van koelsystemen voor bananen, waarbij gekoelde containers de belangrijkste componenten zijn in de supply chain-logistiek van bananen. Sinds 2009 heeft Chiquita 65 procent van de containervloot vervangen door nieuwe koelcontainers. Deze zijn 35 procent zuiniger, door het gebruik van duurzamere koelmiddelen en betere isolatie. Dankzij software die de koelcompressor automatisch in- en uitschakelt wordt nog eens een besparing van 58 procent gerealiseerd.

Chiquita investeert nu ook in 2500 koelcontainers met Controlled Atmosphere (CA)-technologie van Maersk Container Industry. Deze technologie controleert de hoeveelheid kooldioxide, zuurstof en stikstof. Hierdoor kan de rijping gemonitord worden en bananen tot 45 dagen lang getransporteerd worden. De bananen bereiken hun bestemming in optimale conditie, zonder overrijp te worden of aan kwaliteit in te boeten.

Als gevolg van deze verbeteringen is een elektriciteitsbesparing bereikt van 34 miljoen kilowattuur per jaar. Op het gebied van duurzaamheid leidt dit tot een jaarlijkse reductie van 17.000 ton CO²-uitstoot. Dit staat gelijk aan de CO²-uitstoot van 3.000 auto’s per jaar.