Transport Online - Onderhandelingen cao DAF, VDL Nedcar en Scania vastgelopen door starre houding werkgevers

Onderhandelingen cao DAF, VDL Nedcar en Scania vastgelopen door starre houding werkgevers

Onderhandelingen cao DAF, VDL Nedcar en Scania vastgelopen door starre houding werkgevers
31-05-2018 10:10 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - FNV Metaal is zwaar teleurgesteld dat werkgeversorganisatie FME niet met een goed bod is gekomen voor alle metaalwerknemers in de grootste metaal-cao van Nederland, de metalektro. Woensdag 30 mei is de extra onderhandelingsronde voor de nieuwe cao in een deceptie geëindigd. De bonden hebben gezamenlijk een eindbod neergelegd. Werkgevers hebben tot 5 juni 12.00 uur in de middag de tijd om serieus op dit bod in te gaan.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: "Het gaat heel erg goed met de meeste bedrijven in de grootmetaal. Het is dan ook ongelofelijk respectloos dat de FME de klinkende winsten niet vertaalt naar fatsoenlijke voorstellen, waaruit blijkt dat het personeel ook meedeelt in de winsten."

Geen toezeggingen

FNV Metaal wil een moderne cao voor de 150.000 werknemers bij grootmetaalbedrijven zoals Daf, VDL Nedcar, ASML, Siemens en Scania. Bolster: "De werknemers verdienen een goede loonsverhoging, afspraken om het zware werk aan te kunnen en een moderne cao waarin werknemers meer autonomie en zeggenschap over hun werk hebben. Het gaat dan over regie op hun eigen werk, hun werktijden, hun opleiding en ontwikkeling. Over bijna al deze punten konden we het niet eens worden, wat ronduit bespottelijk is in deze tijd van grote tekorten aan technische vakkrachten."

Investeren in metaalsector

Ook blijft de FME voorstellen tegenhouden die de metaalsector aantrekkelijker kan maken voor jonge mensen. Het door de FNV voorgestelde generatiepact zorgt voor een duurzame en eerlijke inzetbaarheid van alle werknemers in de sector. En als het aan de werkgevers ligt, komt er ook geen einde aan de doorgeschoten flexibilisering en is ongelijke beloning de norm voor vaste en tijdelijke medewerkers. Bolster: "Over de hele linie ligt de FME dwars. Al hun voorstellen staan dwars op hun eigen innovatieplannen en de ontwikkeling van de metaalsector."

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal.

Foto's

 • J.Roeland
  Jan de Vaan
 • J.Roeland
  BONDA
 • J.Roeland
  SCHENK
 • J.Roeland
  DE KOEIJER


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions