Clicky


'Vermoorde' journalist Arkadi Babtsjenko nog in leven

'Vermoorde' journalist Arkadi Babtsjenko nog in leven
30-05-2018 17:01 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV - Een moord op de Russische journalist Arkadi Babtsjenko (41) in Kiev blijkt verijdeld. Het 'slachtoffer' leeft. Dat zegt Vassili Grizak, de chef van de Oekraïense geheime dienst (SBU). Deze had lucht gekregen van het plan de oorlogscorrespondent van onder meer de kritische krant Novaya Gazeta dood te schieten. Een Oekraïense huurmoordenaar was voor 40.000 dollar gerekruteerd om een wapen te kopen en de executie uit te voeren.

De Oekraïense autoriteiten hadden dinsdagavond bekendgemaakt dat Babtsjenko in zijn huis was neergeschoten. Zijn vrouw had hem badend in het bloed aangetroffen. Op weg naar het ziekenhuis was hij aan zijn verwondingen overleden, luidde het valse bericht dat de Oekraïense autoriteiten naar buiten brachten. Kiev gaf Rusland de schuld van de liquidatie. Woensdag zei Grizak dat het nepnieuws was verspreid om de huurmoordenaar te kunnen pakken.

Met de voorbereiding was twee maanden gemoeid. De SBU volgde de gangen van de verdachte en greep in. Hij zit vast. Babtsjenko werd levend en wel gepresenteerd op een persconferentie. De Rus, die zijn vaderland in 2017 ontvluchtte, bedankte zijn beschermers en verontschuldigde zich bij vrienden en bekenden voor het aangedane leed.

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken, dat elke betrokkenheid ontkent, zegt blij te zijn dat Babtsjenko nog leeft. Volgens het Kremlin heeft Oekraïne een Russische journalist gebruikt voor propagandadoeleinden.

De Oekraïense president Petro Porosjenko beloofde Babtsjenko en diens familie alle mogelijke bescherming. "Ik heb daarvoor opdracht gegeven. Het is onwaarschijnlijk dat Moskou zal bedaren'', liet hij via Twitter weten. "De Oekraïense veiligheidsdiensten worden elke dag sterker als reactie op de Russische agressie''.