Clicky


Hans Alders geeft er de brui aan in Groningen

Hans Alders geeft er de brui aan in Groningen
30-05-2018 16:31 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Het vertrek van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen heeft tot heftige reacties geleid. Alders stapt op na het besluit van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om voor een kleine 1600 woningen in het aardbevingsgebied voorlopig geen versterkingsadvies te laten maken.

Dat besluit druist volgens Alders in tegen wat hijzelf namens de overheid met de bewoners heeft afgesproken. "Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet nakom?'', schrijft hij in een brief aan Wiebes. "Voor mijzelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is.''

Wiebes wil voorlopig alleen de huizen laten aanpakken waarvoor al een volledig versterkingsadvies is gemaakt. Met de overige woningen wil hij pas op de plaats maken totdat het bevingsrisico is herberekend.

Volgens gedeputeerde Eelco Eikenaar, belast met de gevolgen van de gaswinning, zet het opstappen van Alders alles op z'n kop. Hij wil zo snel mogelijk met betrokkenen om de tafel om te bespreken wat dit voor de toekomst betekent. De belangenverenigingen van gedupeerden noemen Alders' vertrek een groot verlies voor de regio.

Alders' besluit leidde tot een lauwe reactie van Wiebes. Hij "heeft er begrip voor'' dat Alders zijn functie neerlegt en dankt hem voor "zijn inspanningen''. Nu de gaswinning wordt beëindigd is de aanpak van de aardbevingsproblematiek volgens de bewindsman een nieuwe fase ingegaan. "Dit leidt ook tot nieuwe verhoudingen.''

SP-Kamerlid Sandra Beckermann heeft geen goed woord over voor de reactie van de minister. "Wiebes is laconiek en wuift het weg. Wiebes moet nu de trein pakken naar Groningen en niet van tafel gaan tot er een akkoord is.'' Ook vanuit de coalitie klinkt kritiek. "Ik maak me ernstig zorgen over de vastgelopen gesprekken tussen het Rijk en Groningen'', zei Rob Jetten (D66).