Vandaag testvlucht geluidshinder omwonenden vliegveld Lelystad

Vandaag testvlucht geluidshinder omwonenden vliegveld Lelystad
30-05-2018 09:45 | Algemeen | auteur ANP

LELYSTAD - Een speciale testvlucht moet omwonenden van Lelystad Airport de geluidshinder laten ervaren die ontstaat als daar vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken. De vlucht is georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is dat alle bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport het geluid van een vliegtuig in hun eigen omgeving kunnen beleven.

Bij deze zogeheten belevingsvlucht worden alle naderings- en vertrekroutes van Lelystad één keer gevlogen. Het vliegtuig, type Boeing 737-800 van Transavia, is representatief voor de toestellen die gaan vliegen vanaf Lelystad Airport. Bewoners kunnen via belevingsvlucht.nl direct laten weten hoe ze het geluid hebben ervaren. Het ministerie meet de geluidshinder zelf ook op elf punten, maar heeft al laten weten dat de belevingsvlucht geen rol zal spelen in verdere besluitvorming.

De vlucht vertrekt om 15.30 uur vanaf Schiphol omdat de luchthaven van Lelystad nog geen geschikte toren heeft. Het toestel van Transavia zal tot 21.30 uur vliegen. Via de website belevingsvlucht.nl en de app Flightradar is het vliegtuig realtime te volgen. Bewoners in Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Noord-Holland en Utrecht kunnen vanaf 2020 hinder ondervinden van de vluchten.

Volgens actievoerders tegen de voorgenomen uitbreiding van het vliegveld in Lelystad is de vlucht een "niet realistische vliegshow." Het ministerie komt volgende week maandag met resultaten van de belevingsvlucht. De actiegroepen demonstreren op 23 juni in Zwolle tegen de luchtvaartgroei.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 mei t/m zondag 2 juni

Alle Rijverboden