Transport Online - ‘Schutter Luik stond op radar inlichtingendienst’

 


‘Schutter Luik stond op radar inlichtingendienst’

‘Schutter Luik stond op radar inlichtingendienst’
29-05-2018 19:28 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL/LUIK - De man die drie mensen doodschoot in Luik, was sinds vorig jaar in beeld bij de Belgische inlichtingendienst omdat hij in de gevangenis contact had met islamisten en was geradicaliseerd. Dat melden Belgische en Franse media op basis van bronnen rond het onderzoek.

Zijn naam wordt volgens premier Charles Michel zijdelings genoemd in twee rapporten van de inlichtingendienst Staatsveiligheid en in een rapport van de politie. De nadruk lag daarbij niet op hem maar op andere mensen, zei de premier op een persconferentie na overleg van de Nationale Veiligheidsraad. Daarom was er geen reden om hem verlof uit gevangenis te weigeren. Hij stond niet op de lijst met geradicaliseerde mensen van antiterreurorgaan OCAD.

Benjamin H. mocht de gevangenis maandag verlaten voor een verlof van 36 uur. Hij moest tot 2020 een celstraf uitzitten. Hij zat sinds 2003 min of meer onafgebroken in de gevangenis, veelal voor kleinere vergrijpen als diefstal en drugsdelicten.

Na een uit de hand gelopen politiecontrole viel hij dinsdag twee agenten aan met een mes, pakte hun dienstwapen en executeerde de vrouwen van 45 en 53 jaar. Vervolgens schoot hij een 22-jarige student dood die in een auto voorbijreed. Uit videobeelden blijkt dat H. 'Allahu Akbar' heeft geroepen.

De premier sprak van "extreem geweld''. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd. "We zullen alert blijven en alles doen om de veiligheidssituatie te versterken."

Bij de schietpartij raakten ook vier agenten gewond aan hun benen en armen, van wie er een het ziekenhuis al heeft verlaten, zei de korpschef van Luik op een persconferentie. Uit het aantal kogels dat H. afvuurde blijkt volgens hem dat de schutter het duidelijk had gemunt op de politie. Die schoot hem dood nadat hij twee werknemers van een school had gegijzeld.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,592
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden