Clicky


Chauffeurs in actie tegen EU mobiliteitspakket in Straatsburg

Chauffeurs in actie tegen EU mobiliteitspakket in Straatsburg
28-05-2018 10:15 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - "Eindelijk gaat het gebeuren: op dinsdag 29 mei trekken honderden vrachtwagen- en buschauffeurs op naar het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Het werd hoog tijd want de voorstellen die de Europese Commissie doet in haar ‘mobiliteitspakketten’ zijn slecht nieuws voor de rechten van chauffeurs. En de Europarlementariërs die er zich mee bezighouden, hebben niet de moed gehad om de hakken in het zand te zetten. Zonder protest is de kans groot dat de voorstellen worden aangenomen", zegt Dennis de Jong, Europarlementariër voor de SP.

"Voor de buschauffeurs die nu al last hebben van de marktwerking in het streekvervoer, wordt de situatie ronduit grimmig. Op langere afstanden wil de Commissie af van iedere vorm van regulering: de markt moet helemaal worden opengegooid. Leuk voor Flixbus, maar slecht voor de chauffeurs. Ze krijgen te maken met nog meer druk op hun arbeidsvoorwaarden", aldus de Jong.

"En de vrachtwagenchauffeurs die door oplopende vacatures en een betere CAO dachten dat de situatie zou verbeteren, kunnen hun borst ook nat maken. Meer concurrentie op binnenlandse ritten door versoepeling van de cabotageregels. Verslechtering van de rij- en rusttijden. En natuurlijk geen gelijk loon voor gelijk werk, want de detacheringsrichtlijn wordt niet van toepassing op hen. Dus kunnen Oost-Europese chauffeurs in Nederland rustig blijven werken tegen Oost-Europese lonen."

De demonstratie duurt maar 2.5 uur en is, volgens Dennis de Jong, slecht gepland want het valt grotendeels samen met de stemmingen in het Parlement.