Transport Online - Bert Jonker betreurt vertrek topschaatsers

Bert Jonker betreurt vertrek topschaatsers

Bert Jonker betreurt vertrek topschaatsers
25-05-2018 10:34 | Sport | auteur ANP

DEN HAAG - Bert Jonker betreurt dat trainer Jillert Anema met zijn schaatsers vertrekt bij Clafis. "Het is heel jammer dat we er niet zijn uitgekomen, maar ik kan niemand dwingen", zegt de directeur van het ingenieursbedrijf.

Anema laat vrijdag in De Telegraaf weten dat hij op zoek is naar een stichting die wel voldoet aan de eisen van topschaatsers als Jorrit Bergsma, Irene Schouten, Carien Kleibeuker, Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Simon Schouten en Erik Jan Kooiman. "De breuk met geldschieter Bert Jonker is definitief", benadrukt hij. "Het is voor ons onmogelijk om nog met die man samen te werken."

Het contract van Bergsma, winnaar van het zilver op 10.000 meter van de laatste Spelen in Pyeongchang, loopt net als dat van sommige andere schaatsers nog een jaar door. "Maar ik ga niemand aan zijn contract houden", stelt Jonker. "Als ze niet willen, dan willen ze niet. Ik wilde gewoon naar een normale situatie waar sponsoren zich als werkgevers gedragen en schaatsers al werknemers. Dat wordt moeilijk als een coach als Anema op de stoel van de werkgever gaat zitten."

"Je mag best van me weten dat een marathonrijder bij ons 35.000 euro kan verdienen. Die kost mij dan zo'n 80.000 euro per jaar als je zaken als trainingskampen en een auto plus brandstof en zo meetelt. En dan heb ik het nog niet over een contract van iemand als Bergsma. Die krijgt substantieel meer. Schaatsen is geen voetbal, dat vergeten mensen wel eens. Ik heb afgelopen jaar 885.000 euro in de schaatssport gestoken. Mensen vragen mij wel eens waarom. Maar het is net zo als met een meisje. Soms weet je ook niet waarom je verliefd bent geworden."

Jonker benadrukt dat Clafis ook na het vertrek van dertien schaatsers verder gaat. "Het is mij helaas niet gelukt met deze groep schaatsers", zegt hij. "Maar ik denk dat ik nog veel rijders gelukkig kan maken. Dan denk ik ook aan buitenlanders of iemand als Marwin Talsma. Ik houd nu eenmaal van deze sport, maar ik moet ook als ondernemer denken. Het houdt een keer op."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,644
Diesel1,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions