Noord-Koreaanse reactie op Pence 'de druppel'

Noord-Koreaanse reactie op Pence 'de druppel'
24-05-2018 19:26 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Noord-Koreaanse reactie op uitspraken van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence is "de druppel'' geweest voor het afblazen van het topoverleg tussen Donald Trump en Kim Jung-un. Dat heeft een regeringsfunctionaris gezegd.

De onderminister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea noemde de opmerkingen van Pence stom en suggereerde dat de tweede landen elkaar konden treffen aan de onderhandelingstafel of bij een nucleaire krachtmeting. Pence had maandag in een interview op Fox News gezegd dat het overleg met Noord-Korea "zou kunnen eindigen zoals het Libië-model indien Kim geen akkoord sluit''.

Eerder had de nieuwe Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton al in herinnering geroepen hoe het indertijd met de Libische dictator Muammar Kaddafi is afgelopen. Die werd in 2011 tot aftreden gedwongen, na jaren aan de macht te zijn geweest in het Noord-Afrikaanse land, en door opstandelingen doodgeschoten. Trump nam vorige week afstand van de vergelijking met Libië.

"De Noord-Koreanen dreigden letterlijk met een kernoorlog. Onder die omstandigheden kan een conferentie nooit succesvol zijn'', aldus een zegsman in het Witte Huis. ,,Maar er staat een achterdeur open als de Noord-Koreanen naar binnen willen. Dan moeten ze hun retoriek wel aanpassen''. Een collega bevestigde dat het gevaar voor een nucleair conflict voor Trump de doorslag gaf om de ontmoeting met Kim af te zeggen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden