Clicky


 


ABN AMRO en Rabobank getroffen door DDoS-aanval

ABN AMRO en Rabobank getroffen door DDoS-aanval
24-05-2018 20:07 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - ABN AMRO en Rabobank hebben donderdag beide te maken gehad met een zogeheten DDoS-aanval. Klanten kunnen door zo'n aanval problemen ondervinden met internetbankieren, mobiel bankieren en betalen via iDeal.

ABN AMRO zegt via Twitter dat de problemen voorbij zijn, maar de website van de bank is nog altijd slecht bereikbaar. Ook staat op de inlogpagina voor internetbankieren nog een mededeling over de DDoS-aanval.

Bij een zogeheten distributed denial of service-aanval wordt een server bestookt met dataverkeer. Omdat die server dat niet kan verwerken, lopen de diensten die vanaf die server draaien vast. De tegoeden en gebruikersdata van klanten zijn veilig, zo benadrukken beide banken.

ABN AMRO meldde in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst problemen door de aanval. Rabobank volgde aan het begin van de avond. Een woordvoerster bevestigde dat ook die bank te maken heeft met een DDoS-aanval. ING heeft nergens last van, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Volgens de zegsvrouw van Rabobank zijn systemen af en aan beschikbaar. "Bij een DDoS-aanval treedt een afweersysteem in werking en dan werkt het weer. Dan volgt er meestal een nieuwe aanval en dat herhaalt zich tot het is opgelost." Het advies voor klanten is om het later nog eens te proberen, maar voorspellingen wanneer alles weer werkt kon ze niet doen.

In de eerste maanden van dit jaar werden verschillende banken, de Belastingdienst en DigiD ook al geregeld getroffen door DDoS-aanvallen. Voor die aanvallen is een 18-jarige man uit Oosterhout aangehouden. Die is inmiddels weer op vrije voeten.

Detailhandel Nederland liet eerder op de dag weten geschrokken te zijn dat ABN AMRO nu opnieuw doelwit is van een DDoS-aanval. Volgens de winkeliersvereniging leek het erop dat de banken zich nu beter hadden beschermd tegen dergelijke aanvallen. Ook wijst de branchevereniging erop dat winkeliers hier hard door worden getroffen. "Het laat maar weer eens zien dat onze eerder kenbaar gemaakte zorgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer niet ongegrond zijn'', stelt secretaris betalingsverkeer Michel van Bommel van Detailhandel Nederland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats