Clicky

 
Transport Online - Helft vrachtwagens in overtreding tijdens transportcontrole in Antwerpse haven

Helft vrachtwagens in overtreding tijdens transportcontrole in Antwerpse haven

Helft vrachtwagens in overtreding tijdens transportcontrole in Antwerpse haven
23-05-2018 16:40 | Controles | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Vlaamse Wegeninspectie ( Agentschap Wegen en Verkeer) en de Luxemburgse administratie van de douane en accijnzen, in samenwerking met de lokale politie van Antwerpen controleerden gisteren, dinsdag 22 mei, samen in de haven van Antwerpen het vrachtvervoer met gevaarlijke goederen/stoffen.

Er zijn in totaal 14 vrachtwagens gecontroleerd. Daarvan waren er zeven in overtreding met één of meer inbreuken. Het ging vooral om inbreuken op het niet goed vastzetten van de lading, de rolbeveiliging van de bovenzijde van een tank was afgebroken, onjuiste etikettering en kenmerking, alsmede een onjuist vervoersdocument en oude versies van schriftelijke instructies.  

Europese Commissie toont interesse

De Beneluxcontrole vond plaats binnen Euro Contrôle Route, een samenwerkingsverband van zestien Europese weginspectiediensten. Naast inspecteurs van de Benelux-landen waren ook hun collega’s uit Duitsland, Frankrijk en Polen aanwezig.

Deze wegcontrole kwam er op vraag van de Europese Commissie. Zo konden de Europese instanties op het terrein ervaren hoe multilaterale controles in de praktijk verlopen. De verschillende instanties wisselden ervaringen en good practices uit, die ze daarna ook toepasten op het terrein. De gezamenlijke controle was gefocust op leren van elkaar en betere afspraken maken. 

Benelux-Verdrag van Luik volledig operationeel

Het was de eerste keer dat de controle plaats vond onder een volledig operationeel Benelux-Verdrag van Luik. De inspecteurs uit de drie landen oefenden zo op Belgische bodem al hun bevoegdheden uit die ze in hun thuisland hebben. Ook wisselden de landen onderling materiaal uit, wat kostenbesparend en efficiënt werkt. De Benelux-landen lopen hiermee voorop in de Europese Unie.

Het Verdrag van Luik dat door België, Nederland en Luxemburg in oktober 2014 is ondertekend zorgt voor een verregaande samenwerking tussen de Benelux-landen op het gebied van toezicht op en handhaving van EU-regelgeving met betrekking tot wegvervoer en op een harmonisatie van de handhaving van deze regelgeving.

Dankzij dit Verdrag kunnen de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse inspecteurs op een doeltreffende manier samen gezamenlijke controles uitvoeren op vrachtwagens en bussen in de Benelux. Samen delen ze kennis en ervaring om de controlepraktijk op elkaar af te stemmen. Het Verdrag staat open voor deelname uit andere landen of regio’s in landen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden