Sluisdeuren voor derde kolk Beatrixsluis onderweg vanuit China

Sluisdeuren voor derde kolk Beatrixsluis onderweg vanuit China
23-05-2018 10:29 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG/SHANGHAI - Het is zover. Op dinsdag 22 mei 2018 zijn de eerste twee van de vier sluisdeuren voor de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis vertrokken vanuit Shanghai. De enorme deuren komen begin juli 2018 aan in Schiedam. In de loop van de zomer komen de deuren vervolgens naar Nieuwegein.

De deuren voor de derde kolk Beatrixsluis komen naar verwachting begin juli 2018 aan bij de werf van Mammoet in Schiedam. Daar gebeurt de verdere afbouw van de deuren, die ieder 28 m lang, 6,25 m dik en 14 m hoog zijn en per stuk na afbouw 490.000 kilo wegen. Sas van Vreeswijk brengt dan diverse installaties aan, zoals aandrijving en een deel van de installaties die nodig zijn voor de bediening van de sluisdeuren.

De afbouw duurt ongeveer een maand. Als volgende stap vervoert Sas van Vreeswijk de deuren van Schiedam naar Nieuwegein. De deuren komen naar verwachting eind juli 2018 aan. Dan plaatst Sas van Vreeswijk ze op hun plek in de deurkassen. Deze eerste twee deuren komen in het buitenhoofd (Lekzijde).

Imposant schouwspel

De aankomst in Nieuwegein en de plaatsing van de deuren belooft een imposant schouwspel te worden. Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk regelen dat publiek dit vanaf een mooie uitkijkplek goed kan zien. Er komen in totaal vier sluisdeuren, twee voor ieder sluishoofd. Sas van Vreeswijk verwacht dat de twee deuren voor het binnenhoofd in juni 2018 uit Shanghai vertrekken. Ook deze worden in Schiedam afgebouwd en zullen dan in de loop van augustus 2018 worden geplaatst.

Chinese fabrikant

Sas van Vreeswijk heeft de productie van de sluisdeuren gegund aan een producent in China. Hierbij is Sas van Vreeswijk niet over een nacht ijs gegaan en heeft wereldwijd naar geschikte producenten gekeken. Bij de keus voor de Chinese producent gaf de prijs-kwaliteitverhouding de doorslag. Bovendien is de producent een bekende speler als het gaat om sluisdeuren. Hij heeft ook de deuren voor de nieuwe sluis in Antwerpen gemaakt. Om voortgang en kwaliteit te waarborgen, zijn er steeds medewerkers van Sas van Vreeswijk ter plekke om de productie te begeleiden.

Verbreding met derde kolk verbetert doorstroom binnenvaart

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de derde kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden