HBM presenteert complete testoplossing voor elektrische aandrijving van schepen

HBM presenteert complete testoplossing voor elektrische aandrijving van schepen
23-05-2018 09:45 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - HBM (Hottinger Baldwin Messtechnik), producent van innovatieve meetapparatuur, is een van de deelnemers aan de Electric & Hybrid Marine World Expo die op 27, 28 en 29 juni in de Amsterdam RAI gehouden wordt. HBM is te vinden op stand E7110 en vestigt de aandacht vooral op het eDrive-pakket, een meetsysteem dat uitermate geschikt is voor het meten en analyseren van elektrische en hybride aandrijvingen in de maritieme sector.

De basis van het eDrive-systeem is een (draagbare) datarecorder uit de Genesis HighSpeed-serie die de functionaliteiten van een poweranalyzer, datarecorder en scope combineert. In combinatie met een digitale koppelmeter, temperatuursensoren en speciale software vormt dit systeem een integraal test- en analysesysteem voor niet alleen 3-fasige motoren maar ook voor 6-, 9- en zelfs 12-fasige motoren met hoge spanningen, die voor elektrische of hybride scheepsaandrijvingen geen uitzondering zijn.

Het eDrive-pakket dat HBM op de Electric & Hybrid Marine World Expo laat zien, is een integrale oplossing voor het meten van het (elektrische) vermogen, koppel, toerental en andere parameters in inverter-gebaseerde hybride en elektrische aandrijvingen. Het systeem is daarnaast ook geschikt voor het meten van meerfasige maritieme elektrische of hybride voortstuwingssystemen met lage, middelhoge en hoge spanning. Het complete systeem wordt direct naast de elektrische motor geplaatst, terwijl de bediening via een optische Ethernet-interface vanaf een PC kan plaatsvinden. De gebruikers kunnen continu meetdata opslaan met een sampling rate tot 2 MS/s.

De meetdata zijn afkomstig van een flexibel aantal kanalen dat afhankelijk van de toepassing samengesteld kan worden. Eén systeem kan uitgevoerd worden met maximaal 102 kanalen voor spanning en stroom voor het uitvoeren van 51 elektrische vermogensmetingen bij spanningen tot 1.000 volt en met zeer hoge nauwkeurigheid. Spanningen tot 7,2KV zijn mogelijk met speciaal voor deze toepassing ontwikkelde probes. Nog hogere spanningen zijn mogelijk bij gebruikmaking van een glasvezelgebaseerd isolatiesysteem. Daarnaast kunnen tot zes meetpunten voor koppel en toerental worden aangesloten (bijvoorbeeld voor de analyse van volledige aandrijflijnen met transmissie). Naar wens kunnen ook kanalen voor het meten van trilling, temperatuur en CAN-bus toegevoegd worden.

Het systeem beschikt over alle benodigde functionaliteit van een poweranalyzer voor het berekenen van verschillende vermogens, vermogensverliezen en rendementen en is dankzij het modulaire concept ook inzetbaar voor meer complexe aandrijflijnen. Daarnaast maakt de continue opslag van ruwe meetdata het mogelijk om meer geavanceerde analyses en verificaties uit te voeren. Het HBM eDrive systeem geeft dus niet alleen informatie over de efficiency van de aandrijflijn, maar is ook een tool om inzicht te krijgen in vermogensverliezen, zodat de aandrijflijn verbeterd kan worden.

Voor het monitoren van de motorprestaties aan boord van schepen heeft HBM een ‘Load Monitoring Systeem’ ontwikkeld, dat gebaseerd is op koppelmeting en die eenvoudig te installeren en te configureren is. Het motorvermogen wordt bepaald met behulp van een koppelmeetflens die direct in de aandrijflijn geïnstalleerd wordt. Deze koppelmeetflens, de T40MAR, is speciaal ontwikkeld voor gebruik in scheepsaandrijvingen en is gecertificeerd volgens internationale scheepvaartnormen.

Ook deze T40MAR is te zien op de Electric & Hybrid Marine World Expo. Deze koppelmeetflens meet koppels tot 400 kNm en samen met het toerental kunnen motorvermogens heel nauwkeurig bepaald worden. Het koppel en de rotatiesnelheid van de aandrijfas zijn de belangrijke gegevens voor het monitoren en regelen van de aandrijving. Op basis van deze waarden kan het regelsysteem afhankelijk van de vaaromstandigheden de meest optimale werking van de motor garanderen. Daardoor kunnen een aanzienlijke brandstofbesparing en emissiereductie bereikt worden, maar het systeem kan bovendien overbelasting van de motor voorkomen.

Presentatie over eDrive

Onder de titel ‘HBM eDrive testing: power analyser and data acquisition system for testing hybrid and electrical drives’ zal René Bastiaanssen, bij HBM Benelux verantwoordelijk voor de Highspeed-productlijn, op 28 juni om 14.30 uur in de Technical Presentation Area een presentatie geven over het eDrive-systeem. Hij zal laten zien, dat het eDrive-systeem een geavanceerde testtool is voor meerfasige motoren, elektrische aandrijvingen en hybride aandrijvingen. In de presentatie behandelt hij de voornaamste functionaliteiten en voordelen van het systeem en gaat hij in op het testen van aandrijvingen met spanningen van meer dan 1000 V en meer dan drie fasen, wat in de maritieme sector niet ongebruikelijk is.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden