Clicky


TMM: Transportcapaciteit daalt na herstel weer

TMM: Transportcapaciteit daalt na herstel weer
23-05-2018 09:33 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Na een seizoensgebonden herstel begin dit jaar, is de beschikbare transportcapaciteit weer aan het zakken sinds maart. De vijfendertigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) door Transporeon en Capgemini Consulting laat zien dat de beschikbare capaciteit opnieuw aan het dalen is sinds maart, na een seizoensgebonden herstel begin dit het jaar.

In het eerste kwartaal van 2018 is de capaciteitsindex met 53,3 procent gestegen naar 110.1 ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2017 is de indexwaarde van het eerste kwartaal van 2018 2,4 procent lager.

De prijsindex zakte in het eerste kwartaal van 2018 naar een index van 92.1. Dit is een daling van 14,7 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2017 (index 107.9). In vergelijking met de prijsindex van Q1 2017 steeg de prijsindex met 7,1 procent.

Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg de dieselindex met 3 procent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit 3 procent hoger.

De European Trade Flow Index stijgt naar verwachting met 18,3 procent in het eerste kwartaal van 2018.

Lars Vitters, Supply Chain Manager bij Capgemini merkt op: “Ondanks de verwachte groei in het Europese handelsvolume toonde de capaciteitsindex een aanzienlijke groei met een piekindex van 131.9 in februari 2018. Niettegenstaande zijn de kosten voor de overcapaciteit met meer dan 7 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. We zien een directe samenhang met de stijgende brandstofprijzen en chauffeurstekorten in Europa. Hierbij komen ook nog de verwachte salarisstijgingen van de chauffeurs waar in Europa over onderhandeld wordt. Daardoor verwachten we dat de transportprijzen verder zullen stijgen dit jaar.”

Oliver Kahrs, Director Business Development bij Transporeon, voegt hieraan toe: “Na het herstel van de beschikbare transportcapaciteit aan het begin van dit jaar, hadden verladers in maart nogmaals aanzienlijk minder laadruimte beschikbaar. Transportprijzen lagen in het eerste kwartaal 7 procent boven het niveau van vorig jaar. Dit zou kunnen betekenen dat de voorspellingen van de dienstverleners kloppen met betrekking tot het feit dat de capaciteit opnieuw schaarser zal worden gedurende het jaar, zoals dit reeds in 2017 het geval was. Dit vermoeden wordt bevestigd door onze meest recente cijfers, alsook door berichtgeving van de Europese Commissie, die robuuste economische groei in Europa blijft voorspellen.”