Clicky

 Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier Italië

Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier Italië
21-05-2018 19:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ROME - De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega, Luigi di Maio en Matteo Salvini, hebben Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier van Italië. Dat schrijft de Luigi di Maio op de website van zijn partij. Conte is jurist en professor en een nieuw gezicht in de Italiaanse politiek.

De leiders van M5S en de Lega gingen aan het eind van de middag langs bij president Sergio Mattarella om te vertellen wie volgens hen de leider moet worden van hun eurosceptische regeringscoalitie. Mattarella moet Conte nu de taak geven de nieuwe regering te vormen.

De 54-jarige Conte komt uit Zuid-Italië en is professor aan de universiteiten van Florence en Rome. De advocaat zit niet in het parlement, maar behoort tot de kring van de Vijfsterrenbeweging. Hij kwam vier jaar geleden voor het eerst in contact met de partij en prijst deze als een "prachtig, ongelooflijk politiek laboratorium’’. Di Maio en Salvini wilden allebei minister-president worden, maar kwamen uiteindelijk overeen om een derde persoon aan te wijzen.

De vorming van een regering wordt in Europa met zorg bekeken. Zowel de M5S als de Lega willen meer afstand van de Europese Unie. De coalitie wil zich vooral richten op nationale belangen. De voorgestelde dure belastingverlagingen, de intrekking van pensioenhervorming en een basisinkomen worden door economische deskundigen bestempeld als onrealistisch voor het land met een torenhoge schuld.

M5S won de verkiezingen van 5 maart met 32 procent van de stemmen. De beweging ontstond in 2009 uit publieke onvrede over corruptie en economische tegenspoed.

De Lega is de laatste jaren geëvolueerd van een noordelijke partij die de afsplitsing van het arme zuiden nastreefde, tot een nationale anti-migratiepartij.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats