Clicky

 
Transport Online - Ryanair niet positief over komende jaren

Ryanair niet positief over komende jaren

Ryanair niet positief over komende jaren
21-05-2018 09:51 | Algemeen | auteur ANP

DUBLIN - Prijsvechter Ryanair waarschuwt dat zijn resultaten de komende jaren onder druk kunnen komen te staan, door hogere kosten en het stabiliseren van tarieven. Dat deed de onderneming maandag bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Ryanair was afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, financieel in staat om onder meer een slepende ruzie met zijn piloten en grote roosterproblemen te weerstaan. In totaal werden 20.000 vluchten in september gecanceld. Ook werd voor het eerst in jaren in groeiplannen gesneden. Desondanks zette Ryanair een recordwinst in de boeken van bijna 1,5 miljard euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder en meer dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Het resultaat zal in het huidige boekjaar echter duidelijk lager uitkomen, in een bandbreedte van 1,25 miljard euro tot 1,35 miljard euro. Dat is duidelijk minder dan de bijna 1,8 miljard euro die kenners hadden voorzien.

easyJet

En terwijl Ryanair rekent op een groei in het aantal passagiers tot 139 miljoen, stijgen de kosten met 9 procent vanwege hogere personeel- en brandstofkosten. Waarschijnlijk zal de luchtvaarder niet in staat zijn dat te compenseren met de verkoop van bijvoorbeeld extra producten tijdens de vlucht. Volgens topman Michael O'Leary is zijn prognose voor het boekjaar "aan de pessimistische kant van voorzichtig''.

De zorgelijke toon van Ryanair is overigens totaal tegengesteld aan de geluiden bij concurrent easyJet. De na Ryanair grootste prijsvechter van Europa zei recent dat het een forse winstgroei voorziet de komende tijd. Dat komt onder meer door een groeiende vraag en het wegvallen van enkele kleinere concurrenten.

Ryanair erkende in december, kort voor de feestdagen en onder druk van een grote stakingsdreiging, voor het eerst in zijn 32-jarige geschiedenis vakbonden. Maar het formaliseren van de relaties met de bonden is in verschillende landen waar Ryanair actief is nog niet echt van de grond gekomen. Daarnaast blijven verhalen over zorgelijke arbeidsomstandigheden opspelen. Zo schetsten anonieme werknemers van Ryanair onlangs nog in het AD een alarmerend beeld van de arbeidsomstandigheden bij de luchtvaartmaatschappij in Eindhoven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,895

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden