Transport Online - Geschil tussen Spanje en Catalonië laait op

 


Geschil tussen Spanje en Catalonië laait op

Geschil tussen Spanje en Catalonië laait op
20-05-2018 12:47 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BARCELONA - Het geschil tussen de Spaanse centrale regering en de separatisten in Catalonië is opnieuw opgelaaid na de laatste beslissingen van de nieuwe regiopremier Quim Torra. Hij had zaterdag verschillende separatistische ministers benoemd in zijn kabinet die in hechtenis zijn of het land hebben verlaten na het verboden referendum over onafhankelijkheid in oktober 2017.

De conservatieve regering van Mariano Rajoy sprak in een mededeling van een "nieuwe provocatie". De Spaanse regering, die Catalonië in het kader van het verboden referendum onder curatele had gesteld, zou het enige orgaan zijn dat bevoegd is om de benoeming van ministers toe te staan.

De krant El País schreef zondag dat Rajoy duidelijk heeft gemaakt dat, ondanks de verkiezing van een nieuwe Catalaanse president, artikel 155 van de grondwet voorlopig van toepassing zal blijven en dat de centrale regering de controle over de regio wil behouden in het licht van de laatste ontwikkelingen. Eigenlijk zou het door Spanje aangestelde bestuur automatisch eindigen met het aantreden van een nieuwe regionale regering.

Torra had Rajoy enkele dagen geleden een brief gestuurd waarin hij hem vroeg om een ontmoeting en dialoog. "De wil tot dialoog heeft precies 24 uur geduurd", aldus de mededeling van de regering.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden