Vulkaan Hawaii blijft onrustig

Vulkaan Hawaii blijft onrustig
20-05-2018 10:13 | Buitenland | auteur ANP

PAHOA - De actieve vulkaan Kilauea op Hawaii blijft de gemoederen bezighouden. Omstreeks middernacht (lokale tijd) vond weer een grote explosie plaats die een aswolk van zo’n 3 kilometer de lucht in spuugde. Ook raakte voor het eerst iemand gewond sinds de uitbarstingen begonnen.

Wetenschappers verwachten meer uitbarstingen van Kilauea, een van 's werelds meest actieve vulkanen, die as en vulkanische smog kunnen verspreiden over het grootste en meest zuidelijke eiland van de Hawaïaanse archipel.

Sinds het begin van de uitbarstingen op 3 mei is voor het eerste iemand geraakt door een stuk lava toen hij op het balkon van zijn huis stond. Volgens een woordvoerder van de burgemeester "sloeg de lava op zijn onderbeen en verbrijzelde alles op die plek’’.

Verder dreigen wegen geblokkeerd te raken door de lavastromen. Het uiterste wordt gedaan om ze vrij te houden, omdat ze ook als vluchtroute dienen. De Hawaï National Guard heeft gewaarschuwd voor verplichte evacuaties als meer wegen geblokkeerd raken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden