Clicky


Tien doden bij schietpartij op middelbare school in Santa Fe

Tien doden bij schietpartij op middelbare school in Santa Fe
18-05-2018 17:04 | Buitenland | auteur ANP

SANTA FE - [Update 22:00 uur] Het dodental door de schietpartij op een Texaanse school is opgelopen naar tien. Ook raakten nog eens tien mensen gewond, zei gouverneur Greg Abbott. Hij stelde dat de schutter "niet de moed had'' om zichzelf te doden, zoals hij oorspronkelijk van plan zou zijn geweest. Hij gaf zich over aan de politie.

Getuigen vertelden eerder dat de dader het vuur opende in een klaslokaal van Santa Fe High School. De dader gebruikte meerdere vuurwapens van zijn vader, zei de gouverneur. De politie doorzoekt twee huizen en een voertuig die in verband zijn gebracht met de verdachte. Agenten ontdekten daar geïmproviseerde explosieven.

Naast de vermeende schutter zouden ook twee andere personen zijn aangehouden. Abbott gaf geen informatie over de identiteit van de arrestanten.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak over een "zeer treurige dag''. Hij zei dat zijn regering al het mogelijke wil doen om "scholieren te beschermen, scholen veilig te maken en wapens uit de handen te houden van mensen die een bedreiging vormen voor zichzelf en anderen''.

De Verenigde Staten worden vaker opgeschrikt door schietpartijen op scholen. Zo vielen in februari nog zeventien doden toen een man het vuur opende op een middelbare school in Parkland (Florida). Dat leidde tot massale protesten tegen het vuurwapengeweld in de VS. Trump leek daarna even aan te sturen op strengere wapenwetten, maar benadrukte begin deze maand in een speech voor wapenorganisatie NRA dat hij het recht op het dragen van vuurwapens zal blijven verdedigen.

Sinds het begin van het jaar is volgens CNN al 22 keer geschoten op Amerikaanse scholen. Het incident in Sante Fe was de derde 'school shooting' in een week tijd. "Ik had nooit gedacht dat het hier zou gebeuren'', zei een scholier van de Santa Fe High School tegen de nieuwszender.