Clicky

 
Transport Online - Letter of Intent en Pact van Marrum ondertekend tijdens Wadden Seaport Conference Harlingen

Letter of Intent en Pact van Marrum ondertekend tijdens Wadden Seaport Conference Harlingen

Letter of Intent en Pact van Marrum ondertekend tijdens Wadden Seaport Conference Harlingen
18-05-2018 09:22 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

HARLINGEN - Nederlandse, Duitse en Deense Waddenzeehavens hebben op 17 mei tijdens de Wadden Seaport Conference in Port of Harlingen een Letter of Intent getekend. Met de Letter of Intent spreken de organiserende Waddenzeehavens uit om verantwoordelijkheid te nemen voor het respectvol omgaan met de Waddenzee en kondigen zij een verregaande samenwerking aan met het uitwisselen van best practices.

De Letter of Intent wordt vandaag door de directeur van Groningen Seaports, Cas König, besproken tijdens de regeringsconferentie in Leeuwarden. Hier wordt de Letter of Intent naast de concept Verklaring van Leeuwarden gelegd. In de regeringsverklaring maken de regeringen opnieuw plannen voor de komende vier jaar. De havens geven in de Letter of Intent aan dat ze ervaringen delen over duurzame havens en met andere partners willen samenwerken om het Werelderfgoed Waddenzee te beschermen.

Voorzitter Waddenzeehavens Tineke Netelenbos: “Sinds 2014 is er veel vooruitgang geboekt. Ik vind het ontzettend veelbelovend dat zoveel havens samen zo actief zijn om een bijdrage te leveren aan dit gebied. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat er nog veel vooruitgang te boeken is, zeker als we ons beseffen dat er enkele Waddenzeehavens nog geen onderdeel van het EcoPort-netwerk zijn.”

Op de conferentie werd tussen de havens onderling meteen de daad bij het woord gevoegd. Maar liefst 21 best practices werden op de conferentie gepresenteerd, uiteenlopend van oliebestrijdingsapparatuur voor waddengebieden en schonere scheepvaart, tot aan energietransitie bij havens en technieken die voorkomen dat organismen uit het buitenland een plaag worden.

Pact van Marrum

Op dezelfde conferentie ondertekenden de Nederlandse havens en de Coalitie Wadden Natuurlijk het Pact van Marrum. In dit pact worden concrete beleidsmatige afspraken gemaakt over de ontwikkeling van de havens de komende jaren op economisch en ecologisch vlak, zodat havenontwikkeling hand in hand kan gaan met de ontwikkeling van het kwetsbare werelderfgoed Waddenzee.

CWN is een samenwerkingsverband van de Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Landschap Noord-Holland, It Fryske Gea, Stichting Het Groninger Landschap, Stichting WAD en Vereniging Natuurmonumenten.

EcoPort-certificaten

Secretaris-Generaal Isabelle Ryckbost van European Sea Port Organisation reikte op de conferentie een EcoPort-certificaat uit aan drie Duitse en vier Nederlandse havens.

In de twaalfde regeringsverklaring, de vorige van 2014, nodigden de Deense, Duitse en Deense ministers de havens uit om zich zo snel mogelijk als EcoPorts te laten certificeren. ESPO geeft de certificaten uit. Dit certificaat borgt de duurzame ontwikkeling van havens. Lloyds register toetst of de havens aan de gestelde duurzaamheidseisen voldoen en vraagt iedere twee jaar om verbeteringen uit te voeren, zodat de havens steeds beter presteren.

Dertiende Trilaterale Waddenzee regeringsconferentie

De conferentie was georganiseerd ter voorbereiding van de dertiende Trilaterale Waddenzee regeringsconferentie op 18 mei in Leeuwarden. Dit is een vier jaarlijkse regeringsverklaring van “natuurministers” uit Denemarken, Duitsland en Nederland, waarin wordt teruggekeken op wat de afgelopen vier jaar onder Nederlands voorzitterschap is bereikt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden