Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea

Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea
17-05-2018 20:39 | Buitenland | auteur ANP

HONOLULU - De al enkele weken actieve vulkaan Kilauea op Hawaii is donderdag explosief uitgebarsten. Er zijn dikke rookwolken te zien die naar het noordoosten drijven. As en stenen worden kilometers de lucht in geslingerd. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had daarvoor al gewaarschuwd, nadat afgelopen weekeinde een nieuwe scheur van 300 meter lang was ontdekt waaruit lava stroomde. De autoriteiten gaven meteen opdracht tot verdere evacuaties.

Mensen die nog niet weg hoeven, is aangeraden binnen te blijven wegens de te verwachten asregen en vallend vulkanisch gesteente. Grote rotsblokken kunnen volgens de deskundigen in een straal van ongeveer 1 kilometer rond de krater neerkomen, kleine stenen tot tientallen kilometers in de omtrek. Ook is het verstandig de ramen dicht te houden omdat de kans groot is dat de wind giftige gassen, zoals zwaveldioxide, aanvoert.

De afgelopen 24 uur waren in de buurt van het vuurspuwende bergplateau tientallen lichte aardbevingen gemeten als aankondiging van een hevige eruptie. De laatste keer dat de top van de Kilauea ontplofte was in 1924. Het natuurgeweld hield destijds zeventien dagen aan.

Ook nu moet rekening worden gehouden met meer en wellicht spectaculairder vuurwerk. "Deze uitbarsting heeft de druk tijdelijk verlicht'', zei USGS-geoloog Michelle Coombs tijdens een persconferentie. ,,We kunnen nog grotere, krachtiger manifestaties krijgen. Dit zou de eerste van een reeks geweldige explosies in de krater kunnen zijn''.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden