Clicky

 
Transport Online - WTO: EU in de fout met subsidies voor Airbus

WTO: EU in de fout met subsidies voor Airbus

WTO: EU in de fout met subsidies voor Airbus
15-05-2018 19:09 | Algemeen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

GENÈVE - De Europese Unie heeft nagelaten illegale subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus stop te zetten, stelt een beroepscommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Met die uitspraak bekrachtigt de organisatie een eerdere berisping uit 2016 wegens miljarden aan ongeoorloofde staatssteun door EU-lidstaten.

Het oordeel geeft de Verenigde Staten de mogelijkheid actie te ondernemen tegen de EU. De twee economische blokken bestoken elkaar al sinds 2004 met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de luchtvaartindustrie. Zo stelt Washington dat het Amerikaanse Boeing tientallen miljarden dollars aan omzet is misgelopen door de steun aan zijn Europese concurrent. De Amerikaanse regering ziet de uitspraak ook als een belangrijke overwinning.

De WTO ging overigens niet mee in alle klachten van de Amerikanen. De organisatie stelt na nadere bestudering alleen illegale steun vast voor twee vliegtuigmodellen van Airbus, de A350 en de A380. Boeing klaagde ook over subsidies voor andere programma's van Airbus.

Boeing stelt in een reactie dat de weg nu open ligt voor Amerikaanse importtarieven op Europese producten. Die zouden als compensatie kunnen dienen voor de geleden schade, zolang de EU de illegale subsidies niet heeft teruggevorderd.

Airbus en de Europese Commissie wijzen er op hun beurt onder meer op dat het overgrote merendeel van de klachten van het Amerikaanse ongegrond is verklaard, omdat veel van de betwiste staatssteun al in 2011 is stopgezet.

Overigens klaagt ook de EU over subsidies die de Amerikanen verstrekken aan Boeing, waardoor Airbus ernstig benadeeld zou zijn. Het Europese luchtvaartconcern verwacht dat de WTO daar later dit jaar een nieuwe uitspraak over doet. Volgens Airbus kan alleen ,,goed overleg'' een einde maken aan het jarenlange geschil.

Foto's

  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats