Clicky


Onenigheid in coalitie over groei Schiphol

Onenigheid in coalitie over groei Schiphol
15-05-2018 18:53 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Binnen de coalitie is onenigheid over de groei van Schiphol. De VVD vindt dat de luchthaven al voor 2021 moet kunnen groeien boven de 500.000 vliegbewegingen. De drie andere regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 zijn het hier niet mee eens.

Volgens VVD'er Remco Dijkstra komt de overheid de afspraken niet na met de vertraging van de opening van Lelystad Airport. Die moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. "We kunnen ons niet veroorloven Schiphol tot 2021 op slot te gooien", aldus het liberale Kamerlid.

Dat schoot de coalitiepartijen in het verkeerde keelgat. Jan Paternotte (D66) vindt dat bewoners rond Schiphol niet mogen opdraaien voor het falen van de overheid rond Lelystad. CDA'er Mustafa Amhaouch zei dat de luchthaven pas na 2020 kan groeien. "Afspraak is afspraak." Eppo Bruins (ChristenUnie) gaat er vanuit dat de VVD het regeerakkoord nakomt.

Interpretatieverschil

Schiphol handelde vorig jaar bijna een half miljoen vliegbewegingen af. Dat is het maximum dat jaren geleden met onder meer omwonenden is afgesproken en dat nog geldt tot en met 2020. Als de groei van de afgelopen maanden doorzet, wordt die grens nog dit jaar bereikt.

Dijkstra zei dat er een "interpretatieverschil" van het regeerakkoord is met de andere coalitiepartijen. Maar hij erkende ook wel dat hij deze strijd vandaag niet gaat winnen. Het plafond voor vluchten op Schiphol is "één van de grote uitdagingen" van het kabinet.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)