Kaspersky hoopt dat Nederland zich bedenkt

Kaspersky hoopt dat Nederland zich bedenkt
15-05-2018 10:12 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Kaspersky Lab is "ontstemd en teleurgesteld'' over het besluit van het Nederlandse kabinet om te stoppen met het gebruik van antivirussoftware van het Russische bedrijf. "Het lijkt erop dat ons bedrijf slachtoffer is van geopolitieke ontwikkelingen''. Tegelijkertijd zegt Kaspersky ervan overtuigd te zijn dat het de Nederlandse regering zal kunnen overtuigen het besluit te herzien.

Met een verhuizing van de "kernactiviteiten'' naar Zwitserland hoopt Kaspersky het vertrouwen te herwinnen. De onderneming bouwt een datacentrum in Zürich en verhuist ook de "software assemblage en dreigingsdetectie'' daarnaartoe. Geluiden over de bouw van het datacentrum zingen al langer rond, maar het gaat dus om een grotere verhuizing. "Dit stond al gepland, toevallig genoeg'', zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maakte maandag bekend dat de Rijksoverheid het gebruik van Kaspersky-software 'uitfaseert'. Uit voorzorg, omdat het risico zou bestaan dat de software wordt gebruikt voor spionage door Rusland. Concrete gevallen zijn niet bekend, maar het "kan niet worden uitgesloten", aldus de minister. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waarschuwden eerder voor de risico's. Als Russisch bedrijf zou Kaspersky Russische inlichtingendiensten moeten helpen als zij daar om vragen.

Het bedrijf wijst die redenering van de hand en stelt dat er "geen enkel aantoonbaar bewijs'' is voor het wantrouwen. Het bedrijf noemt het "verontrustend dat een privé-onderneming als schuldig kan worden behandeld vanwege geopolitieke problemen''. Wel erkent het dat vertrouwen "niet vanzelfsprekend is''. "Het moet worden verdiend door transparantie en verantwoording.''

In Zwitserland zegt het bedrijf een zogeheten Transparency Center te willen openen. Daar kunnen organisaties de broncode inzien van antivirussoftware, waaronder updates. Kaspersky wil het centrum nog dit jaar openen en stelt dat een ,,externe onafhankelijke partij'' processen gaat monitoren. Welke partij is nog onbekend.

Verder pleiten de virusbestrijders voor oprichting van een non-profitorganisatie die zich gaat bezighouden met transparantie en vertrouwen in de cybersecurity.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden