Clicky

 
Transport Online - Doden en honderden gewonden in Gaza

Doden en honderden gewonden in Gaza

Doden en honderden gewonden in Gaza
14-05-2018 19:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

GAZA - De opening van de Amerikaanse ambassade maandag in Jeruzalem is overschaduwd door een bloedbad in Gaza. Aan de grens met Israël vielen volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zeker 58 doden en ruim 2700 gewonden door botsingen tussen actievoerders en het Israëlische leger.

Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet zo veel doden op een dag in de Gazastrook gevallen. Tienduizenden betogers verzamelden zich maandag op meerdere plekken aan de grens. De betogers trokken massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden. Dat betekende voor veel Palestijnen dat zij van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei het "heel aangrijpend’’ te vinden dat er zoveel doden zijn gevallen. Over het Israëlische optreden zei de minister dat er situaties zijn waarin het gerechtvaardigd is voor een land om geweld te gebruiken. "Maar er zijn wel heel veel doden gevallen vandaag.’’ Dat Palestijnse groeperingen mensen opriepen naar de grens te gaan, droeg volgens Blok niet bij aan de rust. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk riepen de Israëlische autoriteiten op tot terughoudendheid om nieuwe escalaties te voorkomen.

Ook bij de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade is betoogd. Israëlische militairen pakten een aantal actievoerders op, maar er vielen geen slachtoffers.

Op het recente besluit van president Donald Trump de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem is veel kritiek gekomen. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Trump was de grote afwezige bij de officiële opening van de ambassade. Hij liet zich vertegenwoordigen door een delegatie met onder anderen zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner. De president sprak de bezoekers van de plechtigheid wel toe via een videoverbinding. Hij zei dat Israël een soevereine staat is die het recht heeft zijn eigen hoofdstad te kiezen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden