Clicky


Zeehavenpolitie en ILT bemiddelen bij uitbuiting op binnenvaartschip

Zeehavenpolitie en ILT bemiddelen bij uitbuiting op binnenvaartschip [+foto's]
11-05-2018 11:54 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Deze week kreeg de Zeehavenpolitie melding van uitbuting op een binnenvaartschip. 

Volgens de zeehavenpolitie was er in dit geval sprake van onredelijke eisen om een contract te mogen beëindigen, geen salaris als dwangmiddel, van een karig salaris ook nog het eigen voedsel moeten kopen en transport van en naar het schip betalen, verblijf in een hut zonder verwarming (CV stond in ondergelopen voorste machinekamer), airco, verlichting in badkamer, verblijf in een hut met inrichting uit de jaren '70 waar niets werkte, veel ontbrak en onveilig was, aldus de politie.

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) werd erbij gehaald voor verder onderzoek. Deze legden de schipper een aantal maatregelen op en doet daarin verder onderzoek. De ILT heeft bemiddeld zodat dienstverband en uitbetaling achterstallig loon werd geregeld.

Uitbuiting

De zeehavenpolitie is stellig over het feit dat hier sprake van uitbuiting was: "Zegt u nu zelf, zou u een maand in een hut willen verblijven zonder verwarming, zonder airco, met slechte elektrische voorzieningen en dan ook nog te horen krijgen bij vertrek dat u geen betaling krijgt omdat u eerst moet schoonmaken en zaken moet herstellen?"