Clicky


Nieuwe premier Mahathir Mohamad (92) van Maleisië beëdigd

Nieuwe premier Mahathir Mohamad (92) van Maleisië beëdigd
10-05-2018 19:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

KUALA LUMPUR - De 92-jarige Mahathir Mohamad is donderdag beëdigd tot nieuwe premier van Maleisië. Het land heeft daarmee de oudste gekozen leider ter wereld.

De beëdiging van Mahathir volgt op de verrassende verkiezingsoverwinning van de oppositie. Mahathir was eerder al aan de macht van 1981 tot 2003. De oud-premier maakte een politieke comeback om het op te nemen tegen zijn voormalige protegé, de in opspraak geraakte premier Najib Razak. Die kwam onder vuur te liggen toen duidelijk werd dat miljarden waren verdwenen uit staatsfonds 1MDB.

De nieuwe premier kondigde donderdag aan de verdwenen miljarden te willen terugvorderen. ,,We denken dat we het grootste deel van het 1MDB-geld kunnen terugkrijgen'', zei hij. Mahathir waarschuwde dat zijn voorganger rekening moet houden met ,,consequenties'' als hij iets blijkt te hebben misdaan.

De 92-jarige leider beloofde verder dat de nieuwe regering ,,repressieve'' en ,,oneerlijke'' wetten zal intrekken. Ook wordt omstreden wetgeving tegen nepnieuws tegen het licht gehouden.