Clicky


Matroos op vrachtschip 'Lady Christina' omgekomen door kraan

Matroos op vrachtschip 'Lady Christina' omgekomen door kraan
09-05-2018 12:00 | Ongevallen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Op woensdag 15 november 2017 lag het Nederlandse vrachtschip Lady Christina in de haven van Rauma (Finland) waar het een lading chinaklei had gelost. Na het lossen werd het schip door de bemanning schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken reed men met de eigen kraan van het schip over het luikhoofd en spoot men het luikhoofd schoon.

Omstreeks 9.30 uur werd een Filipijnse matroos levenloos aangetroffen in het bakboords gangboord. De matroos werd aangetroffen met een zeer ernstige verwonding aan de nek. Het was direct duidelijk dat het slachtoffer overleden was.

Naar alle waarschijnlijkheid raakte de matroos bekneld tussen de over het luikhoofd rijdende kraan en een horizontaal constructiedeel in het gangboord, aldus het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

"De kraan was technisch in orde", schrijft de OvV verder in haar rapport. "De kraan was voorzien van een duidelijk waarneembaar belsignaal en er was voorafgaand aan het werk aandacht gevestigd op het veilig werken."