Clicky


 


'Trump vertelt Macron dat VS Iran-deal opzegt'

'Trump vertelt Macron dat VS Iran-deal opzegt'
08-05-2018 20:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Franse collega Emmanuel Macron telefonisch laten weten dat de Verenigde Staten het nucleaire akkoord met Iran opzeggen. Dat heeft The New York Times dinsdag bekendgemaakt, enkele uren voordat Trump zijn besluit in het Witte Huis naar buiten zou brengen.

Het Witte Huis ontkende dat Trump iets van die strekking had gezegd in zijn onderhoud met Macron. "De president heeft zulke dingen niet gezegd'', aldus een functionaris kort nadat het bericht was verschenen.

Dat de VS zich niet langer gehouden voelen aan de deal, en Iran weer sancties kunnen gaan opleggen, werd al verwacht. Trump zei in het verleden bij herhaling dat hij de overeenkomst die door zijn voorganger Barack Obama en vijf andere wereldmachten in 2015 met Iran werd gesloten een onding te vinden. Iran beloofde destijds zijn kernprogramma tot een minimum te beperken in ruil voor opheffing van de internationale sancties, waardoor de economie weer zou opbloeien.

Hoewel Duitsland, Frankrijk en de EU, in navolging van het internationale atoomwaakhond IAEA, menen dat Teheran zich aan de beloftes heeft gehouden en alleen nog uranium verrijkt om aan de energiebehoefte te voldoen of voor medische doeleinden, twijfelt Trump daaraan. Vorige week maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met tromgeroffel bekend dat de inlichtingendienst bewijzen heeft gevonden dat Iran heeft gelogen en op een andere plek is doorgegaan met het ontwikkelen van kernwapens.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions