Clicky

 
Transport Online - FNV door Hoge Raad in gelijk gesteld over toeslag eendaagse nachtritten

FNV door Hoge Raad in gelijk gesteld over toeslag eendaagse nachtritten

FNV door Hoge Raad in gelijk gesteld over toeslag eendaagse nachtritten
08-05-2018 16:37 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Op 4 mei 2018 heeft de Hoge Raad bepaald dat over alle uren van 20.00 - 04.00 uur door de werkgever de toeslag voor de eendaagse nachtrit betaald moet worden. Hiermee is een einde gekomen aan een jarenlange gerechtelijke procedure die door de FNV is gevoerd.

In de cao beroepsgoederenvervoer was van 1 januari 2012 tot 1 juli 2017 in artikel 37 geregeld dat bij een eendaagse nachtrit een toeslag betaald moet worden voor de diensturen tussen 20.00 uur en 04.00 uur.

Op zich lijkt dit een duidelijke afspraak tussen cao partijen. Maar in de praktijk bleek hierover aardig wat discussie te bestaan.

Werkgeversorganisatie TLN vindt dat een nachtrit pas een nachtrit is wanneer de chauffeur ook echt ’s nachts rijdt. "TLN vindt dat nog steeds en is van mening dat dat deze uitspraak geen recht doet aan de afspraken die in het verleden aan de cao-tafel zijn gemaakt. Met behulp van deskundige advocaten is er tot het einde toe voor gevochten om in het gelijk te worden gesteld, echter tevergeefs", laat TLN weten.

De hoogste rechter in Nederland heeft dit argument nu van tafel geveegd. Je hebt ook recht op de toeslag als je dienst vóór of om 24.00 uur is afgelopen.

Omdat de werkgeversorganisatie TLN deze opstelling van een aantal transportbedrijven ondersteunt heeft, zijn er veel bedrijven die over de uren tussen 20.00 en 24.00 uur geen toeslag hebben betaald. Heel veel chauffeurs die gewerkt hebben in een dienst die tussen 20.00 en 24.00 uur eindigde hebben daardoor nog een toeslag tegoed.

De toeslag voor de eendaagse nachtrit is gewoon loon. Loon kun je tot 5 jaar terug vorderen. Dat geldt dus ook voor deze toeslag. Vraag aan je werkgever deze toeslag alsnog te betalen. Wil hij dat niet dan kun je dit over de afgelopen 5 jaar vorderen.

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Dit is een mooie en terechte overwinning voor werknemers in de sector Transport & Logistiek."

Jelske van Dijk, Stichting VNB, het cao-nalevingsorgaan van FNV Transport & Logistiek: "Met deze uitspraak in de hand gaan wij bij verschillende bedrijven in de sector alsnog de toeslag claimen waar werknemers al die tijd al recht op hadden. Voor werknemers kan dit een mooie nabetaling betekenen."

Overigens is sinds 1 juli 2017 de Toeslag eendaagse nachtritten in de cao vervangen door de Toeslagenmatrix. De Toeslagenmatrix schrijft voor dat werknemers bij ééndaagse nachtritten voor de diensturen van maandag tot en met vrijdag gelegen tussen 21.00 uur en 05.00 uur een toeslag krijgen van 19% op het uurloon.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats