Clicky


'Stakers Air France moeten risico's inzien'

'Stakers Air France moeten risico's inzien'
08-05-2018 10:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

PARIJS - Ook de Franse minister van Transport Elisabeth Borne is bezorgd over de toekomst van Air France. Het Franse luchtvaartbedrijf heeft een slechtere concurrentiepositie dan zusterbedrijf KLM en andere Europese vliegmaatschappijen, zei ze in een radio-interview. Het personeel moet volgens haar beseffen welke risico's het neemt door te blijven staken.

Air France kampt sinds februari met werkonderbrekingen onder zijn werknemers, die een directe loonsverhoging van 5 procent eisen. Borne vindt evenals de directie dat de vliegmaatschappij genoeg geld moet overhouden voor investeringen in nieuwe toestellen, die de concurrentiekracht vergroten.

Het slepende conflict dwong topman Jean-Marc Janaillac vrijdag zijn vertrek aan te kondigen, nadat een meerderheid van Air France-personeel tegen zijn uiterste loonbod hadden gestemd. De bestuurder had zijn lot aan de raadpleging verbonden.

In de nasleep van die stap uitte de Franse economieminister Bruno Le Maire eerder al zijn zorgen over de toekomst van Air France-KLM. Ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) noemde het vertrek van Janaillac maandag "zorgwekkend''.

Het opstappen van de topman veroorzaakte een schrikreactie bij beleggers. Op de beurs verloor Air France-KLM maandag bijna een tiende van zijn waarde. Dinsdag krabbelde het aandeel enigszins overeind, met een plusje van ruim 1 procent.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)