Transport Online - 'Tekort aan bouwvakkers remt groei bouw'

'Tekort aan bouwvakkers remt groei bouw'

'Tekort aan bouwvakkers remt groei bouw'
07-05-2018 11:44 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De bouwproductie blijft dit en volgend jaar groeien, maar minder hard dan vorig jaar. Dat voorspellen analisten van Rabobank. De afzwakkende groei is vooral het gevolg van een tekort op de arbeidsmarkt. Daarnaast loopt het aanbod van toeleveranciers achter op de gestegen vraag.

Het capaciteitstekort is het gevolg van de financiële crisis die in 2008 de kop op stak. Bouwondernemingen zaten destijds in de hoek waar de hardste klappen vielen, waardoor veel medewerkers en zelfstandigen uitstroomden en leveranciers hun activiteiten inkrompen.

Nu de economie weer aantrekt, is ook de behoefte aan nieuwe huizen en kantoren groot. Het aanbod bouwmedewerkers en materialen is echter nog niet op het niveau van voor de crisisjaren. Onderaannemers en toeleveranciers verhogen daarom hun prijzen. Dat legt druk op de financiën van bouwbedrijven, wat de uiteindelijke groei remt.

Kenners van Rabobank verwachten daarom dat de groei in de sector dit jaar daalt naar 4,5 procent, tegen 5,5 procent vorig jaar. De groei vlakt een jaar later nog verder af naar 4 procent.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,656
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions