Clicky

 Ruim 3200 grote grazers overleven winter in Oostvaardersplassen niet

Ruim 3200 grote grazers overleven winter in Oostvaardersplassen niet
07-05-2018 11:14 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - Afgelopen winter zijn in de Oostvaardersplassen 3226 dieren doodgegaan. Dat is fors meer dan vorig jaar toen tussen 1 december en 30 april 813 dieren stierven. De meeste grazers (89 procent) zijn afgeschoten omdat ze te zwak waren om de winter te overleven, meldt Staatsbosbeheer maandag. Het gaat om 2684 edelherten, 75 Heckrunderen en 467 konikpaarden.

Deze lange winter was er voor de grazers weinig voedsel te vinden in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Actievoerders trokken zich het lot van de sterk vermagerde dieren aan en demonstreerden herhaaldelijk tegen de omstandigheden waarin de wilde dieren moeten leven. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de grazers tot begin mei werden bijgevoerd. Na twee zachte winters waren er veel dieren in het gebied. In het najaar van 2017 werden er bij een telling circa 5230 grote grazers in het gebied waargenomen.

Er zijn nu zo'n 2200 paarden, runderen en herten in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere, bijna net zoveel als in 2002. Een commissie onder leiding van CDA'er Pieter van Geel adviseerde onlangs dat aantal in de toekomst te halveren tot 1100. De deskundigen willen in de toekomst massale dierensterfte in het gebied voorkomen, onder meer door het aantal dieren drastisch te verminderen. De provincie Flevoland moet zich nog over het advies buigen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats