Clicky


VW onderzoekt schadeclaims aan ex-topman Martin Winterkorn

VW onderzoekt schadeclaims aan ex-topman Martin Winterkorn
06-05-2018 15:08 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

DETROIT -Volkswagen onderzoekt of het schadeclaims kan indienen bij voormalig topman Martin Winterkorn, voor zijn rol bij het dieselschandaal. Dat bevestigde een woordvoerder van het autobedrijf.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat hij jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van verboden software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam op als baas van de Duitse automaker.

Het onderzoek of het indienen van claims bij de 70-jarige Winterkorn wordt al enige tijd onderzocht, aldus de zegsman, en wordt onafhankelijk van de autoriteiten uitgevoerd. De gevallen topman verdiende tientallen miljoenen bij het autoconcern, en loopt volgens kenners in Duitse media de kans om zijn vermogen nu te verliezen.

Zeer recent werd Winterkorn in de Verenigde Staten al aangeklaagd vanwege zijn rol in de affaire. Hij wordt daar beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels. De affaire zelf heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar bij elkaar vele miljarden mee gemoeid zijn. In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.