Transport Online - Franse kritiek op 'obscene' toespraak Trump

Franse kritiek op 'obscene' toespraak Trump

Franse kritiek op 'obscene' toespraak Trump
05-05-2018 23:52 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

PARIJS - In Frankrijk is boos gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump bij wapenlobby NRA. Hij speelde na hoe terroristen hun gijzelaars ombrachten in concertzaal Bataclan. "Beschamend en obsceen'', oordeelde François Hollande, die tijdens de aanslagen in 2015 president was van Frankrijk.

Trump wilde de boodschap overbrengen dat de bloedige aanslag in Parijs anders had kunnen aflopen als iemand in de zaal een vuurwapen had gehad. Hij schetste daarbij hoe de extremisten ,,de tijd namen'' voor het doodschieten van hun slachtoffers. "Bam, de volgende'', riep de president herhaaldelijk, terwijl hij een pistoolgebaar maakte met zijn hand.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de uitspraken van Trump af te keuren. Het departement eist dat respect wordt getoond voor de nagedachtenis van de slachtoffers. Ook stelt het ministerie dat laagdrempelige toegang tot vuurwapens geen bescherming biedt tegen aanslagen, maar het juist makkelijker kan maken om terreurdaden voor te bereiden.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo uitte eveneens stevige kritiek. Ze noemde het optreden van Trump "minachtend en onwaardig''. Door meerdere terroristische aanslagen in de Franse hoofdstad vielen op 13 november 2015 130 doden. De meeste slachtoffers stierven in de Bataclan, waar terroristen negentig mensen ombrachten.

Trump kreeg ook vanuit Groot-Brittannië kritiek vanwege zijn speech. De president vergeleek een ziekenhuis in Londen met een oorlogsgebied. "Ze hebben geen vuurwapens. Ze hebben messen'', zei Trump, die omschreef hoe de vloeren van het ziekenhuis ondanks strenge vuurwapenwetgeving onder het bloed zouden zitten. "Messen, messen, messen'', somde de president op, terwijl hij steekgebaren maakte.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions