Clicky


Tom Dumoulin grijpt meteen de macht in Giro

Tom Dumoulin grijpt meteen de macht in Giro
04-05-2018 17:34 | Sport | auteur ANP

JERUZALEM - Wielrenner Tom Dumoulin is uitstekend begonnen aan de Ronde van Italië. De titelverdediger won de eerste etappe van de Giro, een tijdrit over 9,7 kilometer in Jeruzalem.

Dumoulin, wereldkampioen tijdrijden, finishte na 12.02 en was twee seconden sneller dan de Australiër Rohan Dennis en Belg Victor Campenaerts.

Chris Froome moest maar liefst 37 seconden toegeven op de Nederlander van Team Sunweb. De viervoudig winnaar van de Tour de France kwam vrijdagochtend ten val toen hij het parcours van de tijdrit verkende. Hij hield daar schaafwonden aan heup en knie aan over.

Niet alleen Froome moest al in de eerste etappe veel inleveren. Klassementsrijders als Thibaut Pinot (33 seconden), Fabio Aru (50 seconden), Miguel Angel Lopez (56 seconden) mogen de komende drie weken ook in de achtervolging.

Dumoulin kwam met zijn vierde etappezege in de Giro op gelijke hoogte met Jean-Paul van Poppel, die lang de Nederlander met de meeste etappezeges in de Ronde van Italië was. De Limburger was opgelucht dat hij uitgerekend in de Giro afscheid kon nemen van een mislukt voorjaar. Hij werd ziek voor Strade Bianche en kwam ten val in de Tirreno Adriatico. Op hoogtestage tussen de besneeuwde bergen van de Sierra Nevada hervond hij zijn topvorm.

"Ik voel me nu goed", zei Dumoulin voordat hij zijn tijdrit analyseerde. "Dit parcours was perfect voor mij. Het was technisch met veel bochten, maar je kon ook flink gas geven. Ik wilde winnen en de concurrentie op achterstand zetten. Mooier kan het gewoon niet."

Dumoulin reed de proloog in de regenboogtrui van de wereldkampioen tijdrijden. Zaterdag mag hij het roze weer om zijn schouders trekken. De Nederlander liet doorschemeren dat hij die leiderstrui de komende dagen niet koste wat kost gaat verdedigen. "Ik denk dat dit wel lastig wordt", zei hij. "Dat hebben we ook niet zo afgesproken. De Ronde van Italië is nog lang en duurt nog drie weken."

Jos van Emden, de winnaar van de laatste tijdrit van de vorige editie van de Giro, had het lastig op het technische parcours en moest 44 seconden toegeven op Dumoulin. Wout Poels (25 seconden) en Sam Oomen (42 seconden) konden terugkijken op een goede race tegen de klok in Jeruzalem.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions