Clicky


Column Verkeersrecht: Beroepschauffeur? Een zeer zware verantwoordelijkheid

Column Verkeersrecht: Beroepschauffeur? Een zeer zware verantwoordelijkheid
04-05-2018 10:09 | Transport | auteur Chris Klomp

DE WESTEREEN - Chris Klomp is rechtbankverslaggever en volgt wekelijks rechtszaken. Op Transport Online staat hij regelmatig stil bij ernstige ongelukken met vrachtwagens. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk? En waar kijken rechters allemaal naar? Waargebeurde verhalen met echte hoofdpersonen die een inkijkje geven in het verkeersrecht.

Deze keer: Beroepschauffeur? Een zeer zware verantwoordelijkheid.

Rechters zien vrachtwagenchauffeurs niet als gewone verkeersdeelnemers. De oplettende lezers van mijn columns zal dat niet ontgaan zijn. Op een beroepschauffeur rust een zeer zware verantwoordelijkheid om altijd goed op te letten. Omdat een fout in het verkeer catastrofale gevolgen kan hebben.

Het is vrijdag 30 september 2016 rond de klok van vier uur. Op de A7 bij Joure gaat het gruwelijk mis als een vrachtwagenchauffeur een file over het hoofd ziet. Hij knalt met zijn 16 ton zware combinatie tegen een stilstaande Seat. Beide auto's vliegen in brand en de bestuurder van de onfortuinlijke Seat komt te overlijden.

Een file over het hoofd zien is voor iedere automobilist bijna een garantie op een veroordeling, maar voor een vrachtwagenchauffeur zeker. 

Lees verder...