Clicky


Vijf jaar cel voor smokkelen grote partij cocaïne in pallet kippenpoten

Vijf jaar cel voor smokkelen grote partij cocaïne in pallet kippenpoten
01-05-2018 17:23 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Bennekom tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor zijn aandeel in het uitvoeren van een grote partij cocaïne, namelijk ongeveer 65 kilo.

Bevroren kippenpoten

De man werd een jaar eerder benaderd om samen met een vleeshandelaar een partij cocaïne van punt A naar punt B te vervoeren. Hierover maakte hij afspraken met een criminele organisatie. Maar net voor het moment dat het transport zou plaatsvinden, overleed onverwachts de vleeshandelaar. De man moest dit vervoer toen alleen regelen. Hij nam de partij cocaïne van de criminele organisatie aan en verstopte deze partij in een pallet met bevroren kippenpoten. Vervolgens zorgde de man ervoor dat de pallet werd afgeleverd bij een vrieshuis. Vanaf daar zou de pallet per vrachtwagen en boot naar Groot-Brittannië vervoerd gaan worden. De man zou voor zijn diensten een grote beloning ontvangen.

Eigen rol

Het is duidelijk dat hier een aanzienlijke planning en organisatie aan vooraf is gegaan. De man en zijn mededader(s) speelden ieder een eigen rol. Zonder hun hulp zou het drugstransport niet mogelijk zijn geweest. Slechts door oplettendheid van een medewerker van het vrieshuis, die de partij cocaïne aantrof tussen bevroren kippenpoten, is voorkomen dat deze partij cocaïne daadwerkelijk Groot-Brittannië bereikte.

Instandhouding handel verdovende middelen

De rechtbank vindt een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. De man levert door zijn handelwijze niet alleen een bijdrage aan de instandhouding van het (internationale) netwerk van handel in verdovende middelen, maar heeft daarvan ook zelf deel uitgemaakt. Daarbij komt dat de aangetroffen hoeveelheid cocaïne zo groot is dat deze partij bestemd moet zijn geweest voor verdere verspreiding en handel. Het is zo dat verspreiding van en handel in verdovende middelen gepaard gaat met vele andere vormen van criminaliteit. De man handelde alleen uit eigen financieel gewin, kennelijk zonder zich te bekommeren om de gezondheidsrisico’s voor anderen.

Eerder veroordeeld

Bij de hoogte van de strafmaat kijkt de rechtbank onder andere naar het strafblad van de man. Daaruit blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor een drugsdelict en daarvoor ook een flinke gevangenisstraf heeft uitgezeten. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zich, ondanks deze waarschuwing, toch weer heeft ingelaten met een nieuw drugsdelict. In het bijzonder neemt de rechtbank hierin ook mee dat de man dit delict heeft voorbereid tijdens, of vlak na de beëindiging van de proeftijd in het kader van de vervroegde invrijheidsstelling.

Openheid van zaken

De rechtbank kijkt ook naar het feit dat de man uiteindelijk alles bekent en openheid van zaken geeft. Daarom legt de rechtbank geen hogere straf op dan de richtlijnen voorschrijven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions