Clicky


Oude inbraken opgelost dankzij DNA-profiel uit Frankrijk

Oude inbraken opgelost dankzij DNA-profiel uit Frankrijk
01-05-2018 17:14 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Het waren oude inbraken waar een 44-jarige verdachte uit Utrecht vandaag voor terecht moest staan. Lange tijd konden ze niet worden opgelost en werd het DNA-profiel van de vermoedelijke daderbewaard in de databank van het NFI. Tot er een melding kwam uit Frankrijk dat er een match was met een DNA-profiel dat daar is opgeslagen. De officier van justitie vond de zes zaken bewezen en eiste een celstraf van zes maanden.

De zes bedrijfsinbraken dateren van 2006 tot 2015. In januari 2006 werd er ingebroken in een tandartsenpraktijk aan de Zamenhofdreef in Utrecht. Een ruit werd ingegooid met een stoeptegel, de dader liet bloedsporen achter door het hele pand. Ook uit 2006 is een inbraak in een autosloperij in Lopik waarbij een ruit werd ingegooid. De buit waren twee sloffen sigaretten; er waren meerdere bloedsporen.

In september 2009 wordt er ingebroken in een pand van de Dominicus parochie in Utrecht en diverse spullen gestolen. Ook nu blijven bloedsporen achter. In april 2014 worden er bij de Stichting Release aan de Voorstraat in Utrecht tweeduizend euro en VVV-bonnen gestolen. Weer zijn er bloedsporen. Een jaar later is het raak bij de stichting Inlichtingenbureau aan de St. Jacobsstraat en worden bloedsporen gevonden.

Tenslotte is er in juli 2015 een inbraak in restaurant Venue aan de Varkenmarkt in Utrecht. Er is 400 honderd euro gestolen uit de kassa en veel schade. Op een leeg flesje tonic worden speekselsporen gevonden.

De verdachte zei bij het verhoor door de politie zich de inbraken niet te herinneren. Evenmin had hij een verklaring voor het feit dat er sporen met zijn DNA-profiel op de plaatsen delict zijn gevonden. Op de zitting zelf was hij niet aanwezig. De officier van justitie vond al de feiten bewezen en eiste, ondanks de ouderdom van de zaken, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Door Europese samenwerking is sinds 2005 de samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende criminaliteit geïntensiveerd. Sinds 2011 ligt dit ook vast in Europese wetgeving. Dit betreft onder andere de uitwisseling van informatie uit databanken, zoals in dit onderzoek het geval is.