CNV Vakmensen schamper over schijnvertoning vervoersdiensten

CNV Vakmensen schamper over schijnvertoning vervoersdiensten
01-05-2018 12:04 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - CNV Vakmensen vindt het beeld dat vervoersondernemingen her en der in het land hebben willen creëren weinig meer dan ‘symboolpolitiek’ en in strijd met de werkelijkheid. “Vervoerders wilden vandaag het idee wekken van een mislukte OV-staking door een serie bussen de stalling uit te sturen. Maar ook deze tweede achtereenvolgende stakingsdag lag het streekvervoer en multimodaal vervoer nagenoeg helemaal plat”, stelt actiecoördinator Marco Hietkamp aan het eind van deze dinsdagochtend.

Vanuit enkele standplaatsen werden op de tweede OV-stakingsdag van deze week, bussen ingezet. Tegen het zere been van vakbonden vanwege een belangrijke reden: “Het is tegen de wettelijke voorschriften en ook tegen de veiligheidsregels in. In onze ogen een zonder meer ongeoorloofd en onverantwoord optreden”, onderstreept cao-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Stakende chauffeurs waren vervangen door werkwillige collega’s. Maar het Arbeidstijdenbesluit Vervoer verbiedt deze ruil omdat de huidige rijders niet de daartoe geëigende ontheffingen bezitten om ook deze lijndienst te mogen rijden.

Chikhi: “Dit houdt verband met het gebruik van de digitale tachograaf. De reguliere collega’s hoeven die niet te gebruiken, deze inzetcollega’s wel. In formele zin kunnen we namelijk van deze mensen niet vaststellen of ze niet de maximale rijtijd overschrijden. Lijkt een formele kwestie, maar is natuurlijk best ernstig.”

“Onnuttig”

Actiecoördinator Marco Hietkamp noemt de actie van de vervoersmaatschappijen daarnaast “onnuttig en onbegrijpelijk”.

“Met de inzet van enkele bussen krijgen je de dienstregeling heus niet op gang. Je krijgt reizigers niet op eindbestemmingen, omdat aansluitingen mogelijk alsnog ontbreken. Het is niet meer dan symboolpolitiek dit. Je wilt laten zien dat je nog rijdt, dat je nog bestaat. Onnuttig, want praktisch alle OV-gebruikers hebben gisteren terdege kennis genomen van onze acties. Die staan heus niet te wachten bij de haltes op de bus die toch niet komt…”Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden